Bez kategorii

Ruszamy z projektem

Cel projektu

Podniesienie jakości życia i niezależnego funkcjonowania oraz aktywności społecznej 80 osób z niepełnosprawnościami z Kielc i powiatu kieleckiego poprzez zapewnienie usług asystenta kompensującego świadczonych przez asystentów kompensacyjnych osób z niepełnosprawnościami w okresie od 01.03.2023 do 31.03.2024 r.

Umożliwienie osobom z niepełnosprawnościami aktywnego, samodzielnego funkcjonowania – zaspokajanie potrzeb i realizowanie aspiracji społecznych 80 osób z niepełnosprawnościami z Kielc i powiatu kieleckiego poprzez udostępnienie i upowszechnienie usługi asystencji kompensacyjnej (łącznie 13440 godz świadczonej przez 16 asystentów – w okresie od 01.04.2023 do 31.03.2024 r.). Usługi asystenckie będą kompensować trudności związane z niepełnosprawnością (problemy w poruszaniu się, komunikowaniu oraz wymianie inf.) zgodnie z indywidualnymi potrzebami i możliwościami osoby z niepełnosprawnościami i jej otoczenia, która z usługi korzysta i będzie każdorazowo dookreślana bezpośrednio między osobą z niepełnosprawnością, specjalistą ds. organizacji asystencji i asystentem. Usługa asystenta jest adresowana do osób posiadających orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełn. lub orzeczeniu równoważnym, które mają długotrwale naruszoną sprawność fizyczną, psychiczną, intelektualną lub w zakresie zmysłów, co może w oddziaływaniu z różnymi barierami utrudniać im w sposób istotny udział w życiu społecznym na zasadzie równości z innymi osobami.

Grafika z dziewczyną na wózku z tekstem Potrzebujesz wsparcia Asystenta Osoby
grafika z napisem Uwaga Ciekawa praca szuka człowieka Poszukujemy asystentów osób z niepełnosprawnością