Akcje

Ruszamy z rekrutacją

Plakat przedstawiający tekst: NIE MASZ PRACY A CHCESZ PRACOWAĆ? Masz aktualne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności? Oferujemy Ci BEZPŁATNE wsparcie w zatrudnieniu na otwartym rynku pracy z wykorzystaniem metody zatrudnienia wspomaganego: • Pomoc w przygotowaniu się do podjęcia pracy • Wsparcie specjalistów (Trener pracy, psycholog, doradca zawodowy) • Pomoc w poszukiwaniu pracy • Próbki pracy ze wsparciem trenera • Pomoc w kontaktach z pracodawcą na każdym etapie pracy • Wsparcie trenera pracy po podpisaniu umowy o pracę Zatrudnienie wspomagane pomaga osobom z niepełnosprawnościami - znaleźć pracę - podjąć pracę - utrzymać pracę na otwartym rynku pracy Skontaktuj się z nami Fundacja DOGadanka tel 884807518, 507064976 www.dogadanka.org.pl, e-mail: dogadanka@onet.pl, kknkielce@gmail.com Projekt "Chcę swojego życia - pracuje" finansowany ze środków PFRON

Projekt „Chcę swojego życia – pracuję” to kontynuacja działań Fundacji DOGadanka mających na celu aktywizację osób z niepełnosprawnościami , poprzez wejście osób z niepełnosprawnościami na rynek pracy z wykorzystaniem metody zatrudnienia wspomaganego poprzez zastosowanie pięcioetapowej metody zatrudnienia wspomaganego i pozyskiwanie nowych stanowisk pracy. Efekty działań to zatrudnienie beneficjentów ostatecznych na otwartym rynku pracy.
Do projektu w pierwszym okresie zostanie zrekrutowanych 40 osób z niepełnosprawnościami,a w kolejnych okresach nastąpi rekrutacja uzupełniająca , po 10 w każdym kolejnym roku (w całym okresie finansowania 60) zamieszkujących na terenie województwa świętokrzyskiego z co najmniej dwóch powiatów, które mają trudności w znalezieniu lub utrzymaniu pracy. W pierwszym okresie finansowania objętych wsparciem zostanie 40 osób w drugim okresie finansowania objętych wsparciem będzie 50 osób, a w trzecim okresie 60. Założenie to wynika z tego, że osoby podejmujące pracę nadal będą w procesie wsparcia zgodnego z procedurami zatrudnienia wspomaganego. W ramach wsparcia przewidziane jest przygotowanie kandydatów do podjęcia zatrudnienia pod kątem umiejętności pracowniczych, społecznych oraz zawodowych. Wsparcie będzie organizowane na każdym etapie procesu zatrudnienia począwszy od doboru odpowiedniego stanowiska, procedurze zatrudnienia, jego przebiegu oraz monitoringu. Nasze działania podejmować będziemy według pięcioetapowego modelu wspomaganego zatrudnienia. Zakres udzielanego wsparcia uzależniony jest od indywidualnych potrzeb klienta, przebiegać będzie w etapach:
– przygotowanie kandydata do zatrudnienia,
– ocena potencjału kandydata do zatrudnienia,
– poszukiwanie stanowiska pracy,
– zaangażowanie pracodawcy – analiza i dopasowanie miejsca pracy,
– wprowadzenie i szkolenie w miejscu pracy, wsparcie długoterminowe (monitorowanie przebiegu pracy). Wsparcie jest realizowane poprzez zastosowanie metody zatrudnienia wspomaganego, zgodnie z europejskim modelem zatrudnienia wspomaganego oraz wytycznymi opracowanymi w ramach projektu PFRON „Trener pracy jako sposób na zwiększenie zatrudnienia osób niepełnosprawnych”.

Projekt realizowany w okresie 01.06.2023 – 31.03. 2026
Projekt finansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Kwota dofinansowania 1 272 423,68 zł
Całkowita wartość projektu 1 415 083,68 zł